Austrálske mestečko Mooloolaba zaplavila pena

28.01.2013 Celý región

Bratislava 28. január (TASR) - Časť austrálskeho pobrežného mestečka Mooloolaba dnes zavalila morská pena. Do ulíc ju nahnal prudký vietor, informuje internetový portál novinky.cz.

Celá oblasť Queenslandu čelí mohutnej tropickej níži po rozpade cyklónu Oswald. Sprevádzajú ju silné vetry a prívalové dažde, ktoré vyvolali mohutné záplavy.

Pena, ktorú prudký vietor ´našľahal ´ a privial nad pevninu, vytvorila na plážiach aj v uliciach vrstvu až do výšky troch metrov. V mestečku zablokovala dopravu. Ľudia si fascinujúci jav fotili, uviedla agentúra Reuters.

Inde ale majú s následkami tlakovej níže veľké problémy. Prívalové dažde cez víkend spôsobili záplavy vo viacerých mestách na východe Austrálie, kde dnes hlásili tri obete na životoch. Najväčšie záplavy v dejinách postihli mesto Bundaberg na severovýchode Austrálie. Rekordne zvýšená hladina rieky v meste zaplavila viac ako 1200 domov a desiatky rodín museli evakuovať zo striech ich domov helikoptéry. Informovali o tom dnes miestne úrady.

Námestník primátora mesta David Batts uviedol, že mnohí obyvatelia mesta ignorovali nedeľňajšie nariadenie radnice, aby sa uchýlili pred cyklónovými dažďami do bezpečia, a teraz žiadajú pomoc pri evakuácii zo zaplavených domov. Podotkol, že ide o najväčšie záplavy v meste od roku 1893.
 
 
 
 
 

Vyberte región